Modri Pinot Vajgen, 2011 Dveri-Pax navdušil enega največjih vinskih poznavalcev na svetu!

V preteklih dneh nas je razveselila objava enega največjih poznavalcev vin na svetu, ki se ponaša z nazivom Master of wine, Stevena Spurriera, ki je v zadnji številki vodilne svetovne vinske revije Decanter  med  6 izbranih vin, ki jih po njegovem mnenju morate imeti v svoji vinoteki, uvrstil naš Modri pinot Vajgen, letnik 2011.  Ta vinski prvenec, ki je plod slovenske vinske kleti, je Spurrier umestil v družbo izjemnih vin, kot so šampanjec vinske kleti Pommery,  letnik 2014  iz Francije, Sivi pinot vinske kleti Eyre Vineyard iz Oregona, pa dveh grških vin, in sicer iz vinske kleti Ktima Gerovassilou, Viognier in Alpha estate, Old Vines Xinomavro Reserve, Amaydeon ter  portugalskega prvenca vinske kleti Ramos Pinto – Quinta do Bom Retiro. 
Za Modri pinot vinske kleti Dveri-Pax je zapisal, da je to daleč najboljši letnik slovenskega modrega pinota. Jesenska, rahlo zemeljska aroma, ki spominja na burgundijo in se prepleta s  sadno cvetico, ki  je bolj poletna ter vinu daje pridih mladostne svežine.  Idealno za ljubitelje pinotov.
To je samo še ena potrditev izjemne kakovosti naših vin. Izjemni dosežki te vinske kleti na mednarodnih izborih vin ter predvsem vse večji delež prodaje vin na tuja tržišča, med drugim tudi v ZDA, na Kitajsko, Kanado, Veliko Britanijo, Nizozemsko, Belgijo, Nemčijo, Dansko, Poljsko, Bosno in Hercegovino ter seveda Avstrijo, dokazujejo, da v naši kleti niti najmanjši detajli niso prepuščeni naključju, kar je med drugimi opazil tudi omenjeni Decanterjev urednik in priznan vinski strokovnjak. Steven Spurrier, ki je bil rojen leta 1941 v Londonu in je svojo poslovno pot začel kot  vinski trgovec v Parizu, kjer je  leta 1976 organiziral tudi velik vinski izbor, znan pa je tudi kot ustanovitelj akademije Academie du Vin leta 1973. Poleg tega je avtor in soavtor številnih vinskih vodnikov. Leta 1988 se je iz Francije vrnil v Veliko Britanijo ter svojo poslovno pot nadaljeval kot vinski svetovalec in novinar. Danes deluje kot direktor šole poznavalcev vin Christie’s Wine Course, ki jo je ustanovil leta 1982. Trenutno deluje tudi kot vinski svetovalec pri letalski družbi  Singapore Airlines kot urednik-svetovalec pri reviji  Decanter.
In ravno v tej reviji vedno znova navdušuje s podrobnostmi in detajli s številnih izborov vin ter s svojo prefinjenostjo poznavanja vin draži brbončice prav z vsakim svojim člankom.